Uspeh študentov sanitarnega inženirstva na tekmovanju »ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2018«

7. 6. 2018 je na Gospodarski zbornici Slovenije potekalo nacionalno tekmovanje »ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2018«. Izmed šestih so kar v treh ekipah sodelovali tudi študenti sanitarnega inženirstva Zdravstvene fakultete v Ljubljani, ki so se pri razvoju povezali s študenti drugih smeri (ekonomije, živilstva in veterine). V petek, 15. 6. 2018 je nato v okviru 18. Vrha…

Preberi več

Kako skrbimo za zdravje?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal publikacijo z naslovom “Kako skrbimo za zdravje?” V publikaciji so zbrani podatki pete nacionalne raziskave “Z zdravjem povezan vedenjski slog”, ki je potekala leta 2016. Izpostavljene so ključne številke o razširjenosti vedenj, ki vplivajo na zdravje, in njihove najosnovnejše značilnosti. Več o vsebini na spletni strani NIJZ.  Publikacija…

Preberi več

Zakonodajne novosti

Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o varnosti igrač. Pravilnik o spremembah Pravilnika o pogojih za opravljanje prometa s fitofarmacevtskimi sredstvi ter o vodenju in posredovanju podatkov o prometu fitofarmacevtskih sredstev. Pravilnik o monitoringu radioaktivnosti.  Pravilnik o podrobnejši vsebini dokumentacije in obrazcih, povezanih z graditvijo objektov. Pravilnik o pogojih za uporabo virov ionizirajočih sevanj v…

Preberi več

Zakonodajne novosti

Obvestilo Komisije o tehničnih smernicah o razvrščanju odpadkov (Smernice so namenjene nacionalnim organom, vključno z lokalnimi, in podjetjem) Uredba Komisije (EU) 2018/605 z dne 19. aprila 2018 o spremembi Priloge II k Uredbi (ES) št. 1107/2009 z določitvijo znanstvenih meril za ugotavljanje lastnosti endokrinih motilcev Pravilnik o tehničnih in organizacijskih ukrepih za skladiščenje nevarnih kemikalij…

Preberi več

15. svetovni kongres okoljskega zdravja

V mesecu marcu  2018 je v mestu Auckland na Novi Zelandiji potekal 15. svetovni kongres okoljskega zdravja, ki ga je pod pokroviteljstvom IFEH (International Federation of Environmental Health) organiziralo strokovno združenje New Zealand Institute of Environmental Health. Kongresa se je aktivno udeležila tudi večja skupina slovenskih delegatov s področja sanitarnega inženirstva iz Univerze v Ljubljani…

Preberi več

Poenostavitev postopkov DHP in HACCP za male živilske obrate

O poenostavitvi postopkov DHP in HACCP za male živilske obrate smo že poročali marca 2017, ko  je Evropska agencija za varnost hrane / The European Food Safety Authority (EFSA) v reviji EFSA Journal objavila poenostavljen koncept in pristope k vzpostavitvi tovrstnih sistemov za pet različnih živilskih obratov: mesnice, pekarne, trgovine, ribarnice in prodajalne sladoleda. Objavo dopolnjujemo s povzetkom navedenega dokumenta…

Preberi več

Zakonodajne novosti

Uredba o sevalnih dejavnostih  Uredba o mejnih dozah, referenčnih ravneh in radioaktivni kontaminaciji Uredba o nacionalnem radonskem programu Pravilnik o spremembah Pravilnika o določitvi vodnih teles podzemnih voda Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o obratovalnem monitoringu stanja podzemne vode Uredba o emisiji snovi v zrak iz srednjih kurilnih naprav, plinskih turbin in nepremičnih motorjev…

Preberi več

IFEH newsletter

Izšel je bilten mednarodne organizacije International Federation of Environmental Health. Tudi v tokratni izdaji je nekaj besed namenjenih aktualni nagrajenki Roy-a Emersona-a, Zarji Zrinski, študentki študijskega programa sanitarno inženirstvo Zdravstvene fakultete v Ljubljani in njeni predstavitvi nagrajenega eseja. Bilten si v celoti lahko preberete na povezavi. Vabljeni k branju.

Preberi več

IFS objavil smernice za obvladovanje škodljivcev v živilskih obratih

Smernice vsebujejo priporočila za izvajanje tehničnih, higienskih in organizacijskih ukrepov na področju obvladovanja škodljivcev. Poleg tega v dokumentu lahko najdemo tudi nabor zakonodajnih zahtev in standardov iz tega področja ter podrobno analizo dejavnikov tveganja. Smernice ponujajo tudi kontrolni seznam s pomočjo katerega se jasno opredelijo oz. razmejijo odgovornosti med živilskim podjetjem in zunanjim izvajalcem storitev…

Preberi več

Kontaminacija živil za neposredno uživanje z bakterijo Listeria monocytogenes

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je objavila znanstveno mnenje o kontaminaciji živil za neposredno uživanje z bakterijo Listeria monocytogenes v povezavi s tveganjem za zdravje ljudi v EU. Ključni poudarki izdanega mnenja: Analize izvedene v obdobju od leta 2008 do 2015 kažejo na naraščajoč trend incidenčne stopnje invazivne listerioze potrjene pri osebah starejših od 75…

Preberi več

WHO: Minimalne zahteve za varovanje zdravja delavcev na delovnem mestu

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izdala dokument oz. poročilo v katerem so zbrane minimalne zahteve za varovanje zdravja delavcev na delovnem mestu. Gre za celovito analizo trenutno veljavnih konvencij, standardov, direktiv, predpisov, navodili in smernic, ki se neposredno nanašajo na varovanje zdravja delavcev na delovnem mestu. In sicer na globalni, regionalni in/ali nacionalni ravni. Avtorji…

Preberi več

Zakonodajne novosti

Uredba Komisije (EU) 2017/2158 o blažilnih ukrepih in referenčnih ravneh za zmanjšanje prisotnosti akrilamida v živilih   Uredba Komisije (EU) 2017/2228 z dne 4. decembra 2017 o spremembi Priloge III k Uredbi (ES) št. 1223/2009 Evropskega parlamenta in Sveta o kozmetičnih izdelkih   Pravilnik o obratovalnem monitoringu stanja podzemne vode Pravilnik o obratovalnem monitoringu stanja…

Preberi več

Eva Stražar, mag. san. inž. in Urška Šunta, mag. san. inž. – prejemnici Prešernove nagrade Zdravstvene fakultete za študijsko leto 2016/17

EVA STRAŽAR je prejela PREŠERNOVO NAGRADO ZF za magistrsko delo »Higienska ustreznost materialov za linijsko proizvodnjo pekarskih izdelkov« izdelano pod mentorstvom doc. dr. Roka Finka in somentorstvom dr. Sebastijana Filipa. Utemeljitev: Eva Stražar je v svojem magistrskem delu analizirala učinkovitost odstranjevanja bakterije Bacillus cereus z poliuretanskih transportnih trakov, ki se uporabljajo v pekarski industriji. V prvem…

Preberi več

Umetna sladila v podtalnici

Raziskovalci iz Univerze Waterloo v Kanadi so odkrili prisotnost umetnih sladil v podzemnih vodah na podeželju. Odkritje kaže onesnaženje podzmene vode iz individualnih greznic, saj domovi praviloma niso priključeni na javni kanalizacijski sistem. Umetna sladila se iz človeka izločijo relativno nespremenjeni. Večina postopkov obdelave odpadne vode pa jih ne odstrani. Umetna sladila v izmerjenih koncentracijah…

Preberi več

Aluminij v igračah

Znanstveni odbor EU za zdravje, okolje in porajajoča se tveganja (SCHEER) je objavil mnenje o sprejemljivem dnevnem vnosu aluminija, ki vključuje predlog posodobljenih migracijskih mejnih vrednosti (MV) aluminija iz igrač.   Tabela 1: Povzetek aktualnih in predlaganih MV migracij aluminija iz igrač. MV migracije aluminija (mg/kg materiala igrače) Direktiva o varnosti igrač 2009/48/EC Kategorija I…

Preberi več

Osnutek Nacionalnega programa varstva okolja 2030

Osnutek NPVO, ki je v javni razpravi, podaja sledeče prednostne usmeritve: 1.      varovati, ohranjati in izboljševati naravni kapital Slovenije, 2.      zagotoviti prehod v nizkoogljično družbo, ki z viri ravna gospodarno in 3.      varovati prebivalce pred tveganji, ki so povezani z okoljem.  Vaše pripombe in predloge lahko posredujete do ponedeljka, 6. novembra 2017. Več na spletni strani…

Preberi več

Izšel je priročnik “MANJ = VEČ”

Priročnik za manj odpadkov, odgovornejšo porabo, kakovostnejšo vodo in boljše življenje. Zbornica komunalnega gospodarstva je v okviru pobude “Skupaj za boljšo družbo” pripravila priročnik »MANJ JE VEČ«, ki vsebuje praktične napotke kako proizvesti manj odpadkov, udejanjati ponovno uporabo, prispevati k boljši kakovosti pitne vode ter bolj odgovorno trošiti. Namen le tega je ozaveščanje uporabnikov in…

Preberi več

Povzetek in zaključki okrogle mize: Vključevanje strokovnih profilov s področja zdravstva v delo Ministrstva za okolje in prostor – potencial profila Sanitarni inženir

V sredo 20. 9. 2017 je na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani potekala okrogla miza na temo vključevanja strokovnih profilov s področja zdravstva v delo Ministrstva za okolje in prostor – potencial profila Sanitarni inženir. Na okrogli mizi so sodelovali: g. Joško Knez, generalni direktor Agencije RS za okolje (ARSO) g. Aleš Krulec, predsednik Zbornice sanitarnih…

Preberi več

26. 9. Svetovni dan okoljskega zdravja (World Environmental Health Day)

Ob letošnjem svetovnem dnevu okoljskega zdravja (World Environmental Health Day), ki ga obeležujemo vsako leto 26. septembra, mednarodna organizacija za okoljsko zdravje (International Federation of Environmental Health) izpostavlja kakovost zraka in njegov vpliv na zdravje. Kakšni so trendi na tem področju v Sloveniji si lahko ogledate med kazalniki okolja Agencije RS za okolje – povezava.…

Preberi več

Zakonodajne novosti

Objave v Uradnem listu RS: Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o pitni vodi Pravilnik o opozorilih o škodljivosti pitja alkoholnih pijač na javnih športnih prireditvah Pravilnik o strokovnem izpopolnjevanju zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev Uredba o zelenem javnem naročanju

Preberi več

Študija: Litij v pitni vodi in demenca

Mednarodna revija JAMA Psychiatry je nedavno objavila članek z naslovom »Association of Lithium in Drinking Water With the Incidence of Dementia«. Gre za dansko longitudinalno študijo, katere rezultati nakazujejo, da naj bi dolgotrajna izpostavljenost povečani vsebnosti litija v pitni vodi lahko vplivala na nižjo pojavnost kronično napredujoče možganske bolezni – demence. Pri skupini ljudi, ki…

Preberi več

Vključevanje strokovnih profilov s področja zdravstva v delo Ministrstva za okolje in prostor – potencial Sanitarnega inženirja

Spoštovani! V sredo 20. 9. 2017 bo Zdravstveni fakulteti v Ljubljani potekala okrogla miza na temo vključevanja strokovnih profilov s področja zdravstva v delo Ministrstva za okolje in prostor – potencial profila Sanitarni inženir. Dogodek bo potekal v prostorih fakultete med 12:30 in 14:30. Na okrogli mizi bodo sodelovali: ga. Irena Majcen, ministrica za okolje in…

Preberi več

Javni poziv Ministrstva za zdravje

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za zdravje objavilo javni poziv, katerega predmet je predlaganje članov komisije za izvajanje strokovnega nadzora s svetovanjem za posamezne poklicne skupine zdravstvenih delavcev, ki niso organizirani v poklicnih zbornicah oziroma strokovnih združenjih z javnim pooblastilom. Pozivamo vse zainteresirane kandidate, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, da vložijo prijavo za člana nadzorne komisije.…

Preberi več

Osnutek znanstvenega mnenja o kontaminaciji gotovih jedi z bakterijo

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA)  je objavila osnutek znanstvenega mnenja o kontaminaciji gotovih jedi z bakterijo Listeria monocytogenes in opredelila tveganje za zdravje ljudi v Evropski uniji (EU). V Evropski uniji in evropskem gospodarskem prostoru je bilo v letu 2015 prijavljenih okoli 2.200 primerov okužb z bakterijo Listeria monocytogenes. Analiza v časovnem intervalu od…

Preberi več

Sklepi 40. seje Codex Alimentarius komisije

Z namenom posodobitve mednarodnih standardov za varnost in kakovost hrane se je omenjena komisija pred nekaj dnevi sestala v Ženevi, Švica. Na že 40. seji so člani komisije med drugimi sprejeli sledeče sklepe: Nadaljuje se delo glede določitve mejnih vrednosti metil živega srebra za določene vrste ribe. Izvede se revizija priporočil na področju obvladovanja mikrobne…

Preberi več

Zakonodajne novosti

Objave v Uradnem listu RS: Uredba o metodah vzorčenja proizvodov in izvajanju Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) o mejnih vrednostih ostankov pesticidov v ali na hrani in krmi rastlinskega in živalskega izvora Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje Uredba o ravnanju…

Preberi več

IFEH newsletter

Izšel je bilten mednarodne organizacije International Federation of Environmental Health. V tokratni izdaji, si lahko preberete nekoliko več tudi o nadgradi Roy-a Emersona-a katere prejemnica je v letošnjem letu Zarja Zrinski, študentka študijskega programa sanitarno inženirstvo Zdravstvene fakultete v Ljubljani. Poleg tega so v biltenu izpostavljene tudi ostale aktivnosti organizacije IFEH. Bilten si lahko preberete na…

Preberi več

ZSIT postala članica Evropskega združenja za javno zdravje

Zbornica sanitarnih inženirjev Slovenije – Inštitut za sanitarno inženirstvo je pred kratkim postala članica Evropskega združenja za javno zdravje »European Public Health Association (EUPHA)«. S tem se je  aktivno vključila v mednarodno združenje strokovnjakov, ki preučujejo in spodbujajo vedenje, ki pripomore k ohranitvi zdravja širše populacije. Predstavnica Zbornice pri EUPHA je doc. dr. Andreja Kukec,…

Preberi več

Mednarodna nagrada Roy-a Emerson-a študentki sanitarnega inženirstva

Na letošnji natečaj za nagrado Roy-a Emerson-a je prispelo skupno 18 esejev na temo “Potovanje & zdravje”. Vsaka svoj esej sta oddali tudi dve študentki 3. letnika študijskega programa sanitarno inženirstvo 1. stopnje Zdravstvene fakultete v Ljubljani, Doris Kraljić in Zarja Zrinski. Esej slednje z naslovom “Is the knowledge of international travel health a legal…

Preberi več

Zakonodajne novosti

Objave v Uradnem listu RS: Pravilnik o zdravstvenih opozorilih za tobačne izdelke Pravilnik o potrdilih, vodenju evidenc in zagotavljanju podatkov o cepljenju, neželenih učinkih po cepljenju in zdravstvenih napakah pri cepljenju Uredba o izvajanju šolske sheme  Predpisi v pripravi: Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o prevozu, pokopu, izkopu in prekopu posmrtnih ostankov Pravilnik o jodiranju…

Preberi več

Ergonomija v teoriji in praksi

V založbi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je izšla znanstvena monografija z naslovom Ergonomija v teoriji in praksi. V teoretičnem delu se bralec seznani z antropologijo in fiziološkimi zmogljivostmi človeka ter s fizikalnimi, kognitivnimi in z organizacijskimi sklopi, ki se pojavljajo v različnih delovnih okoljih. V vsakem poglavju se nato teoretične vsebine povezujejo s…

Preberi več

Kakovost mleka v slovenskih mlekomatih

Na podlagi nedavno objavljenih izsledkov raziskave o kakovosti mleka v slovenskih mlekomatih so v rubriki “Veste, kaj jeste?” izvedli intervju z z doc. dr. Karmen Godič Torkar, in doc. dr. Mojco Jevšnik z Zdravstvene fakultete (Oddelek za sanitarno inženirstvo) ter z dr. Majdo Biasizzo z Veterinarske fakultete. Intervju je objavljen na povezavi. Več o izsledkih same raziskave pa…

Preberi več

Zakonodajne novosti

Objava v Uradnem listu EU: Uredba Komisije (EU) 2017/706 z dne 19. aprila 2017 o spremembi Priloge VII k Uredbi (ES) št. 1907/2006 Evropskega parlamenta in Sveta o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (REACH) glede preobčutljivosti kože in razveljavitvi Uredbe Komisije (EU) 2016/1688

Preberi več

Zakonodajne novosti

  Objava v Uradnem listu EU: Uredba Komisije (EU) 2017/605 z dne 29. marca 2017 o spremembi Priloge VI k Uredbi (ES) št. 1005/2009 Evropskega parlamenta in Sveta o snoveh, ki tanjšajo ozonski plašč Gradiva v pripravi: Osnutek Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo Osnutek Uredbe o spremembah…

Preberi več

Svetovni dan okoljskega zdravja 2017

Mednarodna organizacija IFEH (International Federation of Environmental Health) katere članica je tudi Zbornica sanitarnih tehnikov in inženirjev Slovenije je za letošnji svetovni dan okoljskega zdravja (World Environmental Health Day (WEHD), ki ga vsako leto obeležujemo 26. septembra določila sledečo tematiko: »Kakovost notranjega in zunanjega zraka« Člani IFEH-a si namreč prizadevajo za promocijo omenjenga področja, saj naj bi…

Preberi več

SZO objavila seznam bakterij za katere nujno potrebujemo nove antibiotike

Svetovna zdravstvena organizacija / World Health Organization (WHO) je razkrila seznam bakterij, za katere nujno potrebujemo nove antibiotike, da preprečimo njihovo nadaljnje širjenje. V skupini z najvišjo prioriteto se nahajajo: Acinetobacter baumannii, carbapenem-resistant Pseudomonas aeruginosa, carbapenem-resistant Enterobacteriaceae, carbapenem-resistant, ESBL-producing Več o tem si lahko preberete na povezavi.

Preberi več

Predlogi posodobitve vodne direktive

Evropska unija (EU)  je leta 2000 sprejela t. i. Vodno direktivo / The European Water Framework Directive (WFD), katere namen je zmanjšati koncentracijo onesnaževal v vodnih telesih na minimalno raven in rastlinam ter živalim zagotoviti čim bolj naraven življenjski prostor. V okviru evropskega raziskovalnega projekta SOLUTIONS in evropske raziskovalne mreže NORMAN, je skupina pod vodstvom…

Preberi več

Poenostavitev postopkov DHP in HACCP za male živilske obrate

Aktualna evropska živilska zakonodaja nosilcem živilske dejavnosti nalaga, da vzpostavijo sistem notranjega nadzora za zagotavljanje varnosti živil. Tovrstni sistemi morajo temeljiti na načelih sistema HACCP in spremljajočih programov, kamor uvrščamo tudi dobro higiensko prakso (DHP). Evropska komisija / European Commission (EC) je ugotovila, da le to malim živilskim obratom predstavlja velik izziv. Ob pomanjkanju ustreznega…

Preberi več

Poročilo o okolju v Republiki Sloveniji 2017

Poročilo o okolju v Republiki Sloveniji 2017 prikazuje stanje okolja in njegovo povezanost z dogajanji v družbi za obdobje 2009 – 2015. Stanje posameznih delov okolja je prikazano na podlagi kazalcev okolja, rezultatov obratovalnih in drugih monitoringov. Prikazane so tudi obremenitve in pritiski, ki vplivajo na stanje okolja, ter mehanizmi za obvladovanje obremenitev in ohranjanje stanja…

Preberi več

Kozmetični izdelki za ustnice – potencialni vir zdravju škodljivih snovi?

Ameriška skupina raziskovalcev je v ugledni reviji Environmental Health Perspectives objavila rezultate raziskave  o vsebnosti in koncentraciji kovin v kozmetičnih izdelkih za ustnice. Z uporabo šmink in sijal za ustnice smo namreč neposredno izpostavljeni možnemu prenosu kovin preko ustnic v prebavni trakt. V vseh analiziranih vzorcih so zaznali vsebnost mangana, aluminija in titana. Slednja dva v večini…

Preberi več

Threat Reports – Aplikacija za mobilne naprave

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je razvil mobilno aplikacijo »Threat Reports App«. Gre za sistem, ki opozori o možnih grožnjah nalezljivih bolezni v EU. Uporabnik lahko preko aplikacije dostopa do aktualnih novic in poročil kar na svoji mobilni napravi. Omogočeno je iskanje podatkov glede na specifično bolezen, povzročitelja ali tip poročila. Aplikacija »Threat…

Preberi več

Povečano število primerov legioneloz pri EU potnikih, ki se vračajo iz Dubaja

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (European Centre for Disease Prevention and Control/ECDC) je objavil oceno ogroženosti EU potnikov, ki potujejo v Dubaj. Po podatkih Evropskega omrežja za nadzor legionarske bolezni (European Legionnaries Disease Surveillance Network/ELDSNet) je bil v zadnjem trimesečju leta 2016 zabeležen 40% porast  legioneloz v primerjavi s preteklimi leti. Prijavljenih je…

Preberi več

Uredba o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadne vode iz naprav za proizvodnjo vodikovega peroksida in natrijevih perboratov (Čistopis)

Izšel je čistopis Uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadne vode iz naprav za proizvodnjo vodikovega peroksida in natrijevih perboratov. Z dnem uveljavitve te uredbe (18. 02. 2017) preneha veljati Uredba o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadne vode iz naprav za proizvodnjo vodikovega peroksida in natrijevih perboratov (Uradni list RS, št. 45/07…

Preberi več

OpenFoodTox

Opozarjamo, da je pred kratkim zaživelo spletno orodje OpenFoodTox, ki ga je razvila Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Gre za podatkovno bazo kemijskih substanc in onesnaževal v hrani in krmi, ki jih je EFSA zbrala in ovrednotila v zadnjih petnajstih letih. Uporaba orodja je brezplačna in omogoča enostaven in hiter dostop do vseh pomembnih…

Preberi več

Kako obvladati mikrobno rezistenco?

Skupina raziskovalcev iz Oregon State University (ZDA) je nedavno v reviji Journal of Antimicrobial Chemotherapy objavila članek, v katerem poročajo, da so uspeli razviti molekulo, s katero bi lahko preprečili pojav širjenja na antibiotike odpornih bakterij. Molekula se osredotoča na okvaro mehanizma, ki ga bakterije izkoriščajo pri razvoju odpornosti. Predpostavljajo celo, da bi v prihodnosti lahko ponovno…

Preberi več

Kakovost zraka v notranjih prostorih (konferenca)

V začetku februarja (3. 2. 2017), Nacionalni Inštitut za javno zdravje v sklopu evropskega projekta Interreg InAir organizira konferenco z naslovom »Kakovost zraka v notranjih prostorih«. Problematiko in ukrepe zagotavljanja kakovosti notranjega zraka bodo predstavili različni strokovnjaki, med njimi tudi doc. dr. Andrej Kukec, dipl. san. inž., doc. dr. Mateja Dovjak, dipl. san. inž. in An Galičič,…

Preberi več

Nova številka revije Sanitarno inženirstvo

Spoštovani bralci, obveščamo vas, da je izšla nova številka revije Sanitarno inženirstvo (International Journal of Sanitary Engineering Research/IJSER). Tokratna izdaja zajema dve raziskavi na področju zagotavljanja varnosti živil. Sledi raziskava v kateri avtorji preučujejo vpliv ultrafinih delcev v ozračju na zdravje prebivalstva. Izpostavljamo tudi članek v katerem so obravnavne potencialne okužbe z bakterijo rodu Legionella…

Preberi več

Zakonodajne novosti

Objave v Uradnem listu RS: PRAVILNIK o dovoljenjih za opravljanje strokovnih nalog na področju varnosti pri delu. PRAVILNIK o spremembi Pravilnika o vsebnosti nevarnih snovi v materialih in sestavnih delih motornih vozil.   Objava v Uradnem listu EU: Sporočilo Komisije v okviru izvajanja Uredbe (ES) št. 1907/2006 Evropskega Parlamenta in Sveta o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (REACH) (Objava…

Preberi več

Revija Sanitarno inženirstvo (IJSER) članica Odbora za etiko objavljanja (COPE)

Revija Sanitarno inženirstvo (International Journal of Sanitary Engineering Research / IJSER) je nedavno postala članica Odbora za etiko objavljanja (COPE). COPE oz. Committee on Publication Ethics je organizacija, ki se zavzema za izboljšanje etične integritete v založništvu in med drugim daje smernice dobrih praks urednikom revij (COPE’s Best Practice Guidelines for Journal Editors). V omenjenih smernicah so…

Preberi več

Kuharske oddaje in varnost živil

Potrošniki informacije o zagotavljanju varnosti živil v domači kuhinji prejemajo preko različnih komunikacijskih kanalov. Eden izmed njih so tudi kuharske oddaje. Nastopajoči v tovrstnih oddajah, sploh če gre za znane osebnosti oz. t. i. kuharske mojstre s svojim ravnanjem dajejo zgled in lahko pomembno pripomorejo k promociji dobre higienske prakse pri delu z živili. Kljub…

Preberi več

Kemijska varnost in varovanje zdravja ljudi

Izšla je monografija, ki jo je izdal Regionalni urad za Evropo pri Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO). V monografiji številnih slovenskih avtorjev, ki sta jo uredili Marta Ciraj (MZ) in Pia Vračko (NIJZ) je predstavljen sistem zagotavljanja kemijske varnosti v Sloveniji. Monografija z naslovom Chemical safety and protection of human health: the Slovenian experience je dostopna na povezavi. 

Preberi več

Varstvo okolja – zakonodajne novosti

Objave v Uradnem listu RS: UREDBA o spremembah Uredbe o vsebini in izdelavi načrtov zaščite in reševanja ZAKON o ratifikaciji Pariškega sporazuma (MPS) RESOLUCIJA o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letih od 2016 do 2022 (ReNPVNDN16–22) PRAVILNIK o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o monitoringu stanja površinskih voda Objava v Uradnem listu EU: Uredba Komisije (EU) 2016/2281 z…

Preberi več

Voščilo

Življenje ni problem, ki ga je treba rešiti, ni vprašanje, na katerega je treba odgovoriti.  Življenje je skrivnost, ki jo je treba opazovati in se ji čuditi. (A. de Mello). Zvestim bralcem, občasnim obiskovalcem spletne strani ter vsem, ki jim ni vseeno za zdravje ljudi in stanje okolja v katerem živimo, želimo lepe Božične praznike ter veselo in uspešno 2017.…

Preberi več

Trendi na področju zoonoz, njihovih povzročiteljev in izbruhov povezanih s hrano v letu 2015

16. 12. 2016 je izšlo redno letno poročilo o trendih na področju zoonoz, njihovih povzročiteljih in izbruhih povezanih s hrano v letu 2015 na območju Evropske unije. Tudi v letu 2015 kampilobakterioza ostaja najpogosteje prijavljena zoonoza. V primerjavi z letom 2014 je bil zaznan rahel porast primerov salmoneloz pri ljudeh, predvsem na račun boljših diagnostičnih…

Preberi več

Kemikalije v hrani 2016

Evropska agencija za varno hrano je objavila poročilo, ki vsebuje pregled podatkov analiziranih v letih 2015 in 2016. Gre za podatke v zvezi z ostanki pesticidov in veterinarskih zdravil ter prisotnosti akrilamida, 3-MCPD estrov maščobnih kislin in glicidil estrov maščobnih kislin v živilih. Celotno poročilo je dostopno na povezavi.

Preberi več

Ko odpove še zadnji antibiotik

(ECDC) Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je objavil poročilo, s katerim želi opozoriti odločevalce in načrtovalce politik na ukrepe, ki jih je potrebno sprejeti na nacionalni in lokalni ravni za preprečitev širjenja na antibiotike odpornih bakterij, še posebej tistih, ki so odporne tudi na antibiotike t.i. zadnje obrambne linije. V poročilu so podani…

Preberi več

Vgradnja senzorjev CO v prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru

V skladu s Pravilnikom o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav je treba v prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, najpozneje do 1. 1. 2017 namestiti senzorje ogljikovega monoksida (CO). Ministrstvo za okolje in prostor je leta 2013 sprejelo Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, ki skupaj s pripadajočo tehnično Smernico SZPV-407:2012…

Preberi več

Hrup in zdravje v osnovnih šolah

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je 24. novembra 2016 potekala delavnica »Hrup in zdravje v osnovnih šolah«. Med različnimi temami so se spraševali tudi “Kako zmanjšati hrup v osnovnih šolah z gradbeno-tehničnega vidika”.  Ukrepe za izboljšanje akustike prostorov so predstavili strokovnjaki Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani pod vodstvom doc. dr.…

Preberi več

Novel and traditional food guidance

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je objavila dve znanstveni mnenji oz. smernici: Guidance on the preparation and presentation of an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283 Guidance on the preparation and presentation of the notification and application for authorisation of traditional foods from third countries in…

Preberi več

Kopalne vode v bazenih

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil paket priporočil, meril, navodil, elektronskih obrazcev in higienski red za kopalne vode v bazenih. Gre za dokumente, ki jih je NIJZ pripravil glede na zahteve Pravilnika o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih (Ur.l. RS, št. 59/2015) ter tudi ostala…

Preberi več

Varstvo okolja – zakonodajne novosti

Objave v Uradnem listu RS: UREDBA o uporabi fluoriranih toplogrednih plinov in ozonu škodljivih snoveh  UREDBA o spremembah in dopolnitvah Uredbe o mejnih vrednostih emisije hlapnih organskih spojin v zrak iz naprav, v katerih se uporabljajo organska topila  PRAVILNIK o izdelavi ocene odpadka pred odlaganjem in ocene nevarnega odpadka pred sežiganjem ter o izvedbi kontrolne…

Preberi več

Komarji digitalne dobe

Digitalna doba v kateri se nahajamo je tako v zasebno življenje kot na javna mesta (bolnišnice, restavracije, javni prevoz ipd.) med drugim prinesla tudi množično uporabo zaslonov na dotik (ang. touchscreen). Zaradi občutljivosti tovrstnih naprav postopki čiščenja, ki so sicer načrtovani za površine z namenom preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni, ni možno. Zaradi te omejitve zasloni…

Preberi več

Varstvo okolja – zakonodaja

Objavi v Uradnem listu RS: UREDBA o spremembah in dopolnitvah Uredbe o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav UREDBA o spremembah in dopolnitvah Uredbe o odpadni električni in elektronski opremi Objave v Uradnem listu EU: Uredba Komisije (EU) 2016/1017 z dne 23. junija 2016 o spremembi Priloge XVII k Uredbi (ES) št. 1907/2006 Evropskega…

Preberi več

Kemija plavalnega bazena

Da je bazenska voda primerna za kopanje je običajno potrebnih kar nekaj kemikalij, ki so primarno namenjene obvladovanju mikrobioloških dejavnikov tveganj, a zaradi reakcij z organskimi snovmi (umazanija, znoj, urin, koža) tvorijo stranske produkte, ki smo jim izpostavljeni med kopanjem. Žal pa poleg trihalometanov tudi nekateri drugi stranski produkti dezinfekcije predstavljajo dejavnik tveganja za zdravje.…

Preberi več

Obravnava klicenoscev pri delu z živili

Smernice za obravnavo klicenoscev pri delu z živili so pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Namen smernic je pravilna in enotna obravnava klicenoscev v živilski dejavnosti. Temelj za smernice so strokovna merila in zakonski okvir, predvsem Pravilnik o zdravstvenih zahtevah za osebe,…

Preberi več

Kovine in zlitine v materialih in izdelkih, ki so v stiku z živili

Svet Evrope oz. odbor strokovnjakov za embalažne materiale za živila in farmacevtske izdelke (P-SC-EMB) je pripravil tehnični vodnik za kovine in zlitine, namenjen predvsem proizvajalcem in tudi pripravljavcem predpisov. Tehnični vodnik je kot dopolnitev Resolucije Sveta Evrope CM/Res(2013) namenjen zagotavljanju varnosti in ustrezne kakovosti materialov in izdelkov, ki prihajajo v stik z ţivili in so narejeni iz…

Preberi več

Živila za posebne prehranske namene

Z 20. 7. 2016 se prične uporabljati nova Uredba (EU) št. 609/2013 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 12. junija 2013 o živilih, namenjenih dojenčkom in majhnim otrokom, živilih za posebne zdravstvene namene in popolnih prehranskih nadomestkih za nadzor nad telesno težo. Z omenjenim datumom se ukine pojem živil za posebne prehranske namene. Živila, namenjena dojenčkom in…

Preberi več

IFEH – Special Interest Groups

Sporočamo, da je združenje IFEH (International Federation of Environmental Health), katerega članica je tudi Zbornica sanitarnih tehnikov in inženirjev Slovenije, pričela s projektom t. i. posebnih interesnih skupin, ki se formirajo v omrežju LinkedIn. Predpogoj je, da imate že ustvarjen osebni LinkedIn profil. Več o tem na povezavi.

Preberi več

Zakon o varstvu okolja

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja (ZVO-1I), Uradni list RS, št. 30/2016, z dne 25. 4. 2016. 10. maja 2016 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu okolja (ZVO-1I) (Ur. l. RS, št. 30/16), ki prinaša predvsem prenos zahtev Direktive 2012/18/EU o obvladovanju nevarnosti večjih nesreč, v katere…

Preberi več

Izračun mejne vrednosti izpostavljenosti genotoksičnim snovem

Do sedaj je veljalo splošno prepričanje, da za genotoksične snovi ni mejnih vrednosti. V kolikor ni mejne vrednosti pa tudi ni možno določiti “varne izpostavljenosti”.  Pa je to res? Na spodnji povezavi izpostavljamo članek kjer je prikazan izračun mejne vrednosti za izpostavljenost delavcev v farmacevtski industriji, ki pri svojem delu prihajajo v stik s tovrstnimi…

Preberi več

So nadomestki za BPA res bolj varni?

Bisfenol A ali kratko BPA je že dlje časa poznan kot hormonski motilec. Zaradi potencialnih negativnih vplivov na zdravje so proizvajalci izdelkov iz plastike, še posebej tistih, ki prihajajo v stik z živili, pričeli z uporabo nadomestkov. Zadnje raziskave kažejo, da nadomestki za BPA na celice in živali vplivajo zelo podobno kot BPA.  Oznaka” BPA…

Preberi več

7. april – Svetovni dan zdravja

Ob svetovnem dnevu zdravja (7. april), letos posvečenemu obvladovanju sladkorne bolezni, izrekamo priznanje kolegom iz stroke, ki si v različnih objektih in na različnih nivojih prizadevajo za načrtovanje in organizacijo prehrane, kot enega od pomembnih dejavnikov pri obvladovanju omenjene bolezni. Pri tem namreč izpolnjujejo temeljno načelo higiene, ki temelji na skrbi za ohranjanje in krepitev…

Preberi več

Novosti iz uradnega lista

Uredba o sežigalnicah odpadkov in napravah za sežig odpadkov (Uradni list RS, št. 8/2016) Uredba o programu sistematičnega pregledovanja delovnega in bivalnega okolja ter ozaveščanja prebivalstva o pomenu ukrepov zmanjšanja navzočnosti naravnih virov sevanja (Uradni list RS, št. 19/2016) Pravilnik o spremembah Pravilnika o kriterijih za določitev vodovarstvenega območja (Uradni list RS, št. 15/2016) Pravilnik…

Preberi več

Ob svetovnem dnevu poezije

je tudi Sanitarc.si nekoliko bolj poetičen: Sem sferične, spiralne ali paličaste oblike, s prostim očesom ne vidiš moje slike. Da lahko se razmnožujem, hrano, vlago, kisik, ustrezen pH, čas in toplo sobo potrebujem. V ugodnih razmerah nastane druščina prava, saj se množim hitreje kot pa raste trava. Če kakšnega izmed pogojev za rast mi vzameš, lahko…

Preberi več

Novo programsko orodje za izračun DALY

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je vzpostavil novo programsko orodje za izračun nezmožnosti prilagojenih let življenja (DALY, angl. Disability-Adjusted Life Year). DALY je sicer merilo za breme bolezni, izraženo kot število izgubljenih let zaradi slabega zdravja, invalidnosti ali prezgodnje smrti. En DALY je enak izgubi enega leta zdravega življenja. Podatek je pomemben…

Preberi več

EFSA – Letno poročilo

17. 12. 2015 je bilo izdano letno poročilo o trendih na področju zoonoz, njihovih povzročiteljih in izbruhih povezanih s hrano v letu 2014 na območju Evropske unije. Poročilo je pripravljeno s strani Evropske agencije za varno hrano (EFSA) v sodelovanju z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). V letu 2014 kampilobakterioza ostaja najpogosteje…

Preberi več

Nova pravila o novih živilih

V petek, 11. decembra 2015, je bila objavljena Uredba št. 2015/2283 o novih živilih.  Cilji  uredbe so bolj jasna opredelitev novih živil, poenostavitev veljavnih postopkov za vstop na trg, centralizacija na evropski ravni in večja transparentnost. Uredba spreminja že obstoječa pravila, ki veljajo od leta 1997. Več o tem si lahko preberete na spletni strani evropske…

Preberi več