Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je v sodelovanju z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) izdala letno poročilo o trendih na področju zoonoz, njihovih povzročiteljev in izbruhih, povezanih s hrano v letu 2021.
Aktualno poročilo razkriva, da se je v letu 2021 v primerjavi z letom prej ponovno povečalo število prijavljenih primerov zoonoz in izbruhov s hrano. Vendar so vrednosti še vedno pod ravnjo, ki je bila zabeležena pred pandemijo. Med redkimi izjemami je število izbruhov jersinioze in listerioze, ki so na področju izbruhov, povezanih s hrano, celo presegli celo raven pred pandemijo.
Sicer pa se kot najpogostejši povzročitelj izbruhov s hrano pojavlja Salmonella, ki predstavlja 193 % vseh izbruhov. Število izbruhov, ki jih je povzročila Listeria monocytogenes, je bilo največje od doslej prijavljenih. Slednje je med drugim lahko tudi posledica povečane uporabe tehnik sekvenciranja celotnega genoma, ki omogočajo boljše odkrivanje in opredelitev izbruhov.
Poročilo zajema tudi vse prijavljene primere zoonoz, ki niso nujno povezani z izbruhi s hrano. Kampilobakterioza ostaja najpogosteje prijavljena zoonoza. Najpogostejši vir je piščančje in puranje meso.
Celotno poročilo za leto 2021 je dostopno na povezavi.