Spodbujanje dobre higienske prakse v vrtcu

Izpostavljamo študentski inovativni projekt za družbeno korist (ŠIPK), ki je potekal v študijskem letu 2019/20. V okviru projekta so študentke sanitarnega inženirstva (Špela Kisilak, Anja Kolbl in Lea Krumpak) v sodelovanju s študentkami Pedagoške in Naravoslovnotehniške fakultete pod mentorstvom doc. dr. Mojce Jevšnik, doc. dr. Stojana Kostanjevca, prof. dr. Alenke Pavko Čuden in Maje Berlic, dipl. san. inž. oblikovale predlog strokovnih smernic dobre higienske prakse za strokovne delavce v vrtcu, za otroke in za starše. Poleg tega so izoblikovale tudi različne dejavnosti za spodbujanje dobre higienske prakse v vrtcu. Brošura je poleg tiskane na voljo tudi v elektronski obliki na: https://www.zf.uni-lj.si/images/SIPKbro%C5%A1uraokt20.pdf

Preberi več

Pia Leban, mag. san. inž. – prejemnica Prešernove nagrade Zdravstvene fakultete za študijsko leto 2020/21

V uredništvu portala s ponosom izpostavljamo mlado kolegico, Pio Leban, mag. san. inž., ki je za svoje magistrsko delo prejela Prešernovo nagrado Zdravstvene fakultete v Ljubljani za študijsko leto 2020/21. Prešernovo nagrado je prejela za delo z naslovom »Razvoj metode za ekstrakcijo, kvantifikacijo in identifikacijo mikroplastike iz tal«, ki jo je izvedla pod mentorstvom doc. dr. Mojce Bavcon Kralj in so-mentorstvom prof. dr. Tjaše Griessler Bulc. Utemeljitev ob podelitvi nagrade se nahaja na spletni strani Zdravstvene fakultete (povezava). Sama naloga pa je dostopna v rezpozitoriju Univerze v Ljubljani (povezava).

Čestitamo!

Preberi več

Izjemen dosežek sanitarne inženirke Zale Schmautz

Izpostavljamo izjemen dosežek magistrice sanitarnega inženirstva Zale Schmautz, ki je svoje raziskovalno delo nedavno okronala z doktorskim nazivom na eni od najuglednejših univerz tako v evropskem kot tudi v svetovnem merilu.

Zala Schmautz je 9. februarja 2021 na ETH Zürich (20. univerza na svetu po Shanghajski lestvici v letu 2020) uspešno ubranila doktorsko dizertacijo z naslovom Karakterizacija dinamike dušika v akvaponskem sistemu (Characterization of nitrogen dynamics in an aquaponic system). Doktorsko dizertacijo je pripravila pod mentorstvom prof. dr. Emmanuela Frossarda (ETH Zürich) in v somentorstvu prof. dr. Thea H. M. Smits in prof. dr. Ranke Junge (oba Zürich University of Applied Sciences – ZHAW). Rezultate raziskav je že pred zagovorom doktorske dizertacije publicirala v uglednih mednarodnih revijah. Povzetek dizertacije je dostopen na povezavi.

Dr. Zala Schmautz, mag. san. inž. je od leta 2015 naprej zaposlena kot raziskovalka na ZHAW v Švici, kjer poleg svojega raziskovalnega dela vedno tudi nesebično podpira študente sanitarnega inženirstva, ki del svojih študijskih obveznosti na magistrskem študiju Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani opravijo na tej inštituciji.

Naj na tem mestu še spomnimo, da smo na portalu Sanitarc.si že pred leti, na začetku njene raziskovalne kariere, objavili njen intervju in vas vabimo, da si ga ob tej priliki ponovno preberete na povezavi.

Za izjemen dosežek Zali čestitamo tudi v uredništvu portala Sanitarc.si

Preberi več

Zaveza odgovornosti

Študenti sanitarnega inženirstva pod mentorstvom doc. dr. Mojce Jevšnik, dipl. san. inž. so bili v letu 2016 aktivno vključeni v projekt Zveza odgovornosti, ki se izvaja pod okriljem GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, in sicer v sklopu analize stanja ponudbe in prodaje brezalkoholnih pijač v osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji.

Preberi več