V razvitem delu sveta bi v današnjem času tako težko našli gospodinjstvo brez vsaj enega hladilnika, ki je namenjen hrambi živil. Gre za napravo, ki je pomembna tako iz vidika zagotavljanja varnosti, kot tudi kakovosti živil.
Pred kratkim je bil v reviji Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety objavljen pregledni članek z naslovom »The Use and Performance of Household Refrigerators: A Review«. Gre za nadaljevanje pregleda izvedenih študij na tem področju od leta 2008 naprej, ko je ista skupina avtorjev (Christian James, Bukola A. Onarinde, Stephen J. James) že objavila podoben pregled znanstvenih objav. Iz povzetka je razvidno, da v tem času še nismo dosegli želenega napredka in da domači hladilnik ostaja ena od kritičnih točk zagotavljanja hladne verige živil, ki imajo zahtevan temperaturni režim. Tudi tokratni pregled objav namreč kaže, da številni potrošniki še vedno ne poznajo dovolj dobro temperatur, ki bi jih bilo potrebno v domačem hladilniku zagotavljati in da hladilniki še vedno obratujejo pri višjih temperaturah, kot bi bilo z vidika zagotavljanja hladne verige sprejemljivo.
Avtorji v pregled objav zajamejo tudi tri članke v katerih so bili v tem času objavljeni rezultati raziskav izvedenih na Oddelku za sanitarno inženirstvo Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani:
- Jevšnik M, Hlebec V, Raspor P. 2008. Consumers’ awareness of food safety from shopping to eating. Food Control 19:737–45.
- Ovca A, Jevšnik M. 2009. Maintaining a cold chain from purchase to the home and at home: consumer opinions. Food Control 20:167–72.
- Ovca A, Jevšnik M. 2009. Temperature and time impact on food safety in domestic refrigerator. International Journal of Sanitary Engineering Research 3:17–25.