Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je nedavno v sodelovanju z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) izdala letno poročilo o trendih na področju zoonoz, njihovih povzročiteljev in izbruhih povezanih s hrano v letu 2019.
V letu 2019 je bilo v Evropi skupno zabeleženih 5.175 izbruhov, ki so posledica uživanja hrane oz. vode, kar je primerljivo z letom 2018. Se je pa umrljivost med prizadetimi (predvsem gre tu za ranljivejše dele populacije) povišala za 50% glede na leto poprej. Najpogostejši povzročitelj izbruhov s hrano ostaja bakterija iz rodu Salmonella, ki je bila kot povzročitelj potrjena v 17,9 % vseh obravnavnih izbruhov in povezana tudi z največ hospitalizacijami. V letu 2019 je bil glede na poročilo v Sloveniji obravnavan in potrjen en izbruh.
Celotno poročilo za leto 2019 je dostopno na povezavi.