Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je v sodelovanju z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) izdala letno poročilo o trendih na področju zoonoz, njihovih povzročiteljev in izbruhih povezanih s hrano v letu 2018. Podrobnejši podatke za Slovenijo so na voljo tudi v letnem poročilu “Epidemiološko spremljanje nalezljivih bolezni v Sloveniji v letu 2018” izdano iz strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
V letu 2018 je bilo v Evropi skupno zabeleženih 5 146 izbruhov, ki so posledica uživanja hrane oz. vode, kar je več kot leta 2017. Najpogostejši povzročitelj izbruhov s hrano ostaja bakterija iz rodu Salmonella, ki je bila povzročitelj v tretjini vseh izbruhov. V letu 2018 je bil Sloveniji prijavljen samo en izbruh črevesne nalezljive bolezni, pri katerih je bil prenos povzročitelja verjetno preko živil, kar pa ni bilo dokazano, prav tako povzročitelj ni bil dokazan.
Celotno poročilo EFSA za leto 2018 je dostopno na povezavi.
Celotno poročilo NIJZ za leto 2018 je dostopno na povezavi.