Aktualna evropska živilska zakonodaja nosilcem živilske dejavnosti nalaga, da vzpostavijo sistem notranjega nadzora za zagotavljanje varnosti živil. Tovrstni sistemi morajo temeljiti na načelih sistema HACCP in spremljajočih programov, kamor uvrščamo tudi dobro higiensko prakso (DHP).
Evropska komisija / European Commission (EC) je ugotovila, da le to malim živilskim obratom predstavlja velik izziv. Ob pomanjkanju ustreznega kadra in posledično strokovnega znanja je vzpostavitev in izvajanje sistema za zagotavljanje varnosti živil zato pogosto neustrezno in pomanjkljivo.
S tem namenom je Evropska agencija za varnost hrane / The European Food Safety Authority (EFSA) v zadnji izdaji revije EFSA Journal objavila poenostavljen koncept in pristope k vzpostavitvi tovrstnih sistemov za pet različnih živilskih obratov: mesnice, pekarne, trgovine, ribarnice in prodajalne sladoleda.
Gre za enostaven pregled in razumevanje vseh faz proizvodnega procesa v posameznem obratu. Faze so predstavljene v obliki krožnega diagrama in vključujejo seznam aktivnosti, ki prispevajo k zmanjševanju pojava dejavnikov tveganja.
Podrobnosti si lahko preberete na povezavi.