Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je objavila osnutek znanstvenega mnenja o kontaminaciji gotovih jedi z bakterijo Listeria monocytogenes in opredelila tveganje za zdravje ljudi v Evropski uniji (EU).
V Evropski uniji in evropskem gospodarskem prostoru je bilo v letu 2015 prijavljenih okoli 2.200 primerov okužb z bakterijo Listeria monocytogenes. Analiza v časovnem intervalu od l. 2008 do l. 2015 je pokazala naraščajoč trend mesečne incidence listerioze pri ženskah, ki so starejše od 25 let in moških, ki so mlajši od 75 let. V letu 2015 je bila stopnja incidence višja pri moških pri starostnih skupinah starih nad 45 let in ravno obratno pri starostnih skupinah starih med 15 in 44 let (predvsem pri nosečnicah). Najvišja stopnja incidence v l. 2015 je bila ugotovljena tako pri moških kot ženskah pri starostni skupini nad 75 let.
Kot osnovo za identifikacijo dejavnikov – potencialnih gonilnikov za okužbo z bakterijo Listeria monocytogenes v prehranski verigi so uporabili t.i. konceptualni model. Gre za model faz, procesov in dejavnikov, ki vplivajo na incidenco listerioze – Slika 1.
Osnutek znanstvenega mnenja je objavljen tukaj.
V skladu s politiko agencije EFSA so vsi zainteresirani znanstveniki in druge interesne skupine pozvane, da predložijo pisne pripombe na osnutek znanstvenega mnenja, in sicer najkasneje do 29. 9. 2017. Več informacij najdete na spletni strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA).
Slika 1: Konceptualni model faz, procesov in dejavnikov, ki vplivajo na incidenco listerioze (EFSA, 2017)