Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je objavila dve znanstveni mnenji oz. smernici:
- Guidance on the preparation and presentation of an application for authorisation of a novel food in the context of Regulation (EU) 2015/2283
- Guidance on the preparation and presentation of the notification and application for authorisation of traditional foods from third countries in the context of Regulation (EU) 2015/2283
Ključni poudarki:
- EFSA je obe mnenji oz. smernici razvila in sprejela na podlagi evropske Uredbe (EU) 2015/2283 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. novembra 2015 o novih živilih.
- Smernice o novih živilih podrobno pojasnjujejo, katere informacije mora prosilec zagotoviti oz. na kakšen način jih mora predstaviti, da dokaže varnost novih živil, pred odobritvijo za dajanje na trg znotraj EU. Nova živila so živila in živilske sestavine, ki se niso v pomembnem obsegu uporabljale v prehrani ljudi na območju Evropske unije v vsaj eni izmed držav članic pred 15. majem 1997. Pred dajanjem na trg morajo biti odobrena in morajo pridobiti dovoljenje za promet.
- Tradicionalna živila iz tretjih držav EFSA obravnava z ločenimi smernicami, kjer navaja zahteve, ki jih je potrebno izpolniti, preden tovrstna živila lahko vstopijo na trg znotraj EU.
Smernice dopolnjujeta tudi tehnični poročili z zaključki javne razprave:
- Technical report: outcome of a public consultation on the draft guidance on novel food
- Technical report: outcome of a public consultation on the draft guidance on traditional food from third countries
Celotna novica in omenjeni dokumenti so prosto dostopni na spletni strani EFSA – povezava.
Več o novih živilih si lahko preberete tudi na spletni strani Uprave za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin – povezava.