Potrošniki informacije o zagotavljanju varnosti živil v domači kuhinji prejemajo preko različnih komunikacijskih kanalov. Eden izmed njih so tudi kuharske oddaje. Nastopajoči v tovrstnih oddajah, sploh če gre za znane osebnosti oz. t. i. kuharske mojstre s svojim ravnanjem dajejo zgled in lahko pomembno pripomorejo k promociji dobre higienske prakse pri delu z živili.
Kljub temu, da je glavni namen tovrstnih oddaj zabava, se morajo tako snovalci kot nastopajoči v oddajah zavedati svoje odgovornosti in gledalce vsaj opozoriti na ključne korake dobre higienske prakse, ki preprečijo potencialno okužbo ali zastrupitev s hrano, v kolikor to ni prikazano s kamero.
Ameriška skupina raziskovalcev (Kansas State University) na področju zagotavljanja varnosti živil je tako nedavno objavila izsledke raziskave kjer so sistematično spremljali 100 kuharskih oddaj v katerih je nastopalo 24 kuharskih mojstrov. Kljub temu, da nobeden od kuharjev v oddaji ni zbral vseh točk, so na področju izvajanja dobre higienske prakse avtorji ugotovili precejšnje razlike med njimi. Večina ugotovljenih pomanjkljivosti in nepravilnosti je bila povezanih z izvajanjem osebne higiene in preprečevanjem navzkrižne kontaminacije med delom.
Več podrobnosti o izsledkih omenjene raziskave je dostopnih v članku:
Curtis Maughan, Edgar Chambers, Sandria Godwin. Food safety behaviors observed in celebrity chefs across a variety of programs. Journal of Public Health, 2016; fdw026 DOI: 10.1093/pubmed/fdw026