Evropska agencija za varno hrano (EFSA) je objavila znanstveno mnenje o kontaminaciji živil za neposredno uživanje z bakterijo Listeria monocytogenes v povezavi s tveganjem za zdravje ljudi v EU.
Ključni poudarki izdanega mnenja:
- Analize izvedene v obdobju od leta 2008 do 2015 kažejo na naraščajoč trend incidenčne stopnje invazivne listerioze potrjene pri osebah starejših od 75 let in ženskah starih med 25 in 44 let. Pri drugi skupini domnevajo, da gre za povezavo z nosečnostjo.
- Dejavniki, za katere se predvideva, da so vzrok za naraščajoči trend, so povezani z gostiteljem (populacija starejših in/ali občutljivih / dovzetnih oseb), hrano (razširjenost bakterije v živilih za neposredno uživanje v maloprodaji, pogoji shranjevanja živil pri potrošnikih), nacionalnim nadzornim sistemom (izboljšan nadzor) in/ali povzročiteljem (virulenca).
- Kvantitativni modeli kažejo, da je več kot 90 % invazivne listerioze posledica zaužitja živil za neposredno uživanje, ki vsebuje več kot 2000 CFU/g. Ena tretjina vseh primerov je posledica rasti bakterije v fazi pri potrošniku.
Strokovnjaki menijo, da je potrebno povečati ozaveščenost, še posebej pri občutljivih skupinah.
Celotno znanstveno mnenje je dostopno na povezavi.