Škrlatinka je bolezen, ki je v preteklosti prispevala k veliki obolevnosti in umrljivosti otrok. V zadnjem stoletju se je pojavnost in resnost obolenj sicer zmanjšala, vendar na območju Velike Britanije zadnja leta beležijo postopen dvig incidence. Od leta 2011 do leta 2016 se je incidenca povečala za sedemkrat, pri čemer je znaten dvig zaznan med letoma 2014 in 2016. Vzroke še ugotavljajo. Poleg bolj doslednega prijavljanja primerov so predlagane hipoteze, ki izpostavljajo spremenjen imunski odziv, spremembe v okolju in neznani dejavnik, ki sproži preobčutljivost gostitelja na povzročitelja bolezni. Izvirni članek si lahko preberete tukaj.
Škrlatinka je bakterijska okužba, ki jo povzroča Streptococcus pyogenes. Sevi, ki povzročajo škrlatinko, izločajo eritrogene toksine. Širi se s kužnimi kapljicami iz ust bolnika s kašlanjem, kihanjem ali z neposrednim stikom z okuženo osebo. Inkubacija običajno traja 1-3 dni. Bolnik je kužen od začetka pojava bolezenskih znakov do 24 ur po učinkovitem zdravljenju z antibiotiki. Več o sami bolezni si lahko preberete na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje – tukaj.
Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo v Sloveniji leta 2015 zabeleženih 3084 primerov škrlatinke. Med prijavljenimi primeri je bilo 87,2% otrok, mlajših od 7 let. Največ zbolelih je bilo v mesecu decembru. Slika 1 prikazuje kako se pojavnost škrlatinke iz leta v leto spreminja. Več statističnih podatkov glede škrlatinke najdete tukaj.