Creating Healthy and Sustainable Buildings

Izpostavljamo knjigo z naslovom Creating Healthy and Sustainable Buildings – An Assessment of Health Risk Factors, ki sta jo pri priznani mednarodni založbi Springer izdali kolegici doc. dr. Mateja Dovjak, dipl. san. inž. (Fakulteta za Gradbeništvo in Geodezijo Univerze v Ljubljani) in doc. dr. Andreja Kukec, dipl. san. inž. (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani). Avtorici…

Read more

Uvod v varnost hrane

Na pobudu Inštituta za sanitarno inženirstvo je izšla prva tujejezična strokovna monografija z naslovom “Uvod u sigurnost hrane“. Knjiga je vsebinsko delo 19 avtorjev iz Hrvaške in Slovenije. Uredniki strokovne monografije so Ivona BABIĆ, Jelena ĐUGUM in Aleš KRULEC. Več o knjigi si lahko ogledate na www.sigurnosthrane.eu, kjer lahko naročite svoj osebni izvod.    

Read more

Nova knjiga na področju preventive raka

V knjigi, ki bo izšla predvidoma v aprilu 2017 sodelavca Oddelka za sanitarno inženirstvo Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani (izr. prof. dr. Borut Poljšak, dipl. san. inž. in prof. dr. Irina Milisav Ribarič) s soavtorji predstavita načine, kako bi lahko (vsaj teoretično) znižali pojavnost naključnih mutacij v celicah in s tem povečali genomsko stabilnost organizma, predvsem s…

Read more

Sledenje rianodinskih insekticidov v okolju (Bilateralni slovensko – ruski projekt)

Odgovorna nosilca projekta: prof. dr. Polonca Trebše, Oddelek za sanitarno inženirstvo, Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Albert Lebedev, Moscow State Lomonosov University   Kljub poznanim škodljivim vplivom na okolje in slabim izkušnjam s pesticidi, si v današnjem svetu ne moremo predstavljati zagotavljanja zadostnih količin kakovostne hrane brez uporabe sredstev za zaščito rastlin. Ker…

Read more

Obvladovanje bakterij rodu LEGIONELLA

Raziskovalci Zdravstvene fakultete v Ljubljani so želeli preveriti kako na intenzivnost oprijema bakterij Legionella pneumophila vpliva hrapavost materiala in temperatura okolja. Pomembno je, da rešitev ne iščemo le v novih agresivnih postopkih za uničevanje bakterij v sistemih, ampak poskusimo najti materiale, na katere se ne bodo mogle tako uspešno pritrjevati in posledično tudi ne razmnoževati.…

Read more

Potencial biološko razgradljivih čistilnih sredstev za nadzor bakterijske adhezije (Slovensko-ameriški projekt)

Raziskovalci Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani pod vodstvom doc. dr. Roka Finka, dipl. san. inž. v sodelovanju z Baylor University iz Teksasa (ZDA) v okviru bilateralnega projekta preučujejo potenciale biološko razgradljivih čistilnih sredstev za odstranjevanje bakterij iz materialov, ki prihajajo v stik z živili. Glavni namen projekta je podati oceno učinkovitosti in ustreznosti biološko razgradljivih…

Read more

Zaveza odgovornosti

Študenti sanitarnega inženirstva pod mentorstvom doc. dr. Mojce Jevšnik, dipl. san. inž. so bili v letu 2016 aktivno vključeni v projekt Zveza odgovornosti, ki se izvaja pod okriljem GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, in sicer v sklopu analize stanja ponudbe in prodaje brezalkoholnih pijač v osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji. S projektom…

Read more

Faktorji udobja v vrtcih – Izsledki raziskave

Slaba kakovost notranjega okolja v vrtcih lahko negativno vpliva na udobje in zdravje uporabnikov – otrok in tudi zaposlenih. Namen raziskave strokovnjakov iz Fakultete za gradbeništvo in geodezijo pod vodstvom  doc. dr. Mateje Dovjak, dipl. san. inž, je bil oceniti udobje v naključno izbranih vrtcih v Osrednji Sloveniji, definirati potencialne probleme in predlagati možne izboljšave.…

Read more

Ali nam lahko sladkor škodi?

Izpostavljamo dokumentarni film z naslovom “Ali nam lahko sladkor škodi?”, ki je bil pripravljen z namenom osveščanja o posledicah prekomernega uživanja sladkorja. Film je nastajal v okviru širšega študentskega projekta »Koliko sladkorja ste zaužili danes?« kjer so sodelovale študentke sanitarnega inženirstva prve in druge stopnje: Leja Forstnerič, Barbara Podgrajšek, Pia Poljanšek, Jasmina Planko in Mateja…

Read more

Mikrobiološka varnost lesa, ki prihaja v stik z živili

V strokovnih krogih večkrat potekajo razprave glede primernosti uporabe lesa v živilski dejavnosti. Tako iz vidika mikrobiološke kot tudi fizikalne varnosti. Pred časom so na to temo, v sodelovanju s pekarno Pečjak, objavili članek sodelavci Oddelka za sanitarno inženirstvo na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani: Filip S, Fink R, Oder M, Jevšnik M. 2012. Hygienic acceptance of…

Read more

CHALLENGE TO THE STUDENT

  There is no progress without innovative ideas. Therefore, the editorial board of the web portal Sanitarc.si (Slovenian Public and Environmental health professionals) in collaboration with the Department of Sanitary Engineering at Faculty of Health Sciences, University of Ljubljana proposes the initiative CHALLENGE TO THE STUDENTS OF SANITARY ENGINEERING (PUBLIC AND ENVIRONMENTAL HEALTH STUDY FIELD)…

Read more

Projekt Vodko

Uredništvo portala izpostavlja projekt Vodko, ki so ga v podjetju Kovod Postojna ustvarili z namenom zgodnjega ozaveščanja najmlajše populacije. Vodja projekta je Irena Sušelj Šajn, dipl. san. inž. Vodko je škrat, ki smo ga v podjetju Kovod Postojna ustvarili 10. decembra 2014 in sicer z namenom zgodnjega ozaveščanja najmlajše populacije, saj tudi odrasli posamezniki v…

Read more